Nilüfer Ortodonti Kliniği – Uzm. Dt. Gökçen Şahin, Bursa Ortodonti

BURSA ORTODONTİ TEDAVİSİ KLİNİĞİ

Ortodonti

|
Ortodonti
Ortodonti | Bursa Nilüfer Ortodonti Tedavisi Kliniği

Ortodonti Tedavisi | Ortodonti - Tel Tedavisi | Uzm. Dt. Gökçen Şahin

Ortodonti, diş ve çenedeki düzensizlikleri düzelten bir diş hekimliği dalıdır. Uygun olmayan pozisyonda ve alışılmışın dışında şekillere sahip olan dişler, birçok farklı sağlıksız durumlara neden olabilir. Bu da dişlerin temiz tutulmasını son derece zorlaştırır.

Düzensiz dişleri olan bir hasta, çok daha yüksek oranda diş çürümesi ve periodontitis riski altındadır. Bu durumlar, yiyecekleri çiğnemekten sorumlu dişler üzerinde daha fazla baskı oluşturur ve bunun sonucunda uzun süre içerisinde çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bunlar arasında diş eti problemleri, diş çürükleri, yanlış çiğneme ve sindirim sorunları, şiddetli baş ağrıları, çene eklemi sorunları yer alır. Boyunda, omuzlarda ve sırtta ağrılar da çene veya diş anormallikleri ile ortodontik tedavi eksikliğinin diğer komplikasyonlarıdır.

Ortodontik tedavinin faydaları arasında sağlıklı bir ağız, estetik bir görünüm ve daha uzun ömürlü dişler sayılabilir.

Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Ortodonti tedavisinin sizin için uygun olup olmayacağını ancak bir diş hekimi veya ortodontist belirleyebilir. Tam bir tıbbi geçmiş, klinik muayene, dişlerinizin alçı modeli ve özel görüntülemeyi içeren teşhis araçlarını kullanarak bir ortodontist, ortodonti tedavisine ihtiyacınız olup olmadığına karar verebilir. Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz ortodonti tedavisine ihtiyacınız olabilir:

Üst dişleriniz, alt dişlerinizle dikey olarak örtüşüyorsa (overbite),
Alt sıradaki dişleriniz, üst dişlerinizin biraz daha ön kısmına yerleşiyorsa ve üst dişlerinizin sırası çok gerideyse (underbite), Üst dişleriniz, alt dişlerinizin karşısına düzgün bir şekilde geçmiyorsa (çapraz kapanış problemi),
Önde, arkada veya yanlarda, iki yanak arasında boşluklar varsa,
Üst dişlerinizin orta hattı, alt dişlerinizin orta hattı ile aynı yöne oturmuyorsa, Dişlerinizin arasında büyük boşluklar varsa, Diş çapraşıklığına sahipseniz tedavi için aday olabilirsiniz.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisi, genel olarak apareylerin kullanılmasıyla yapılır. Ortodontik apareylerin ise farklı türleri vardır. Hareketli ve sabit ortodonti hem dişlerin hem de çenelerin pozisyonunu ve durumunu değiştirmeye yardımcı olur. Ortodontik apareyler, dişlere ve çeneye yavaş bir şekilde basınç uygulayarak dişlerin zamanla istenilen yönde hareket etmesine neden olur. Dişlerdeki şekil bozukluğunun yoğunluğu, hastanın yaşı ve fizyolojik özellikleri, tedavi için hangi tip ortodontinin seçilmesi gerektiğini belirler.

Bu apareyler; (seramik ve kompozit) diş telleri, metal diş telleri, lingual sistem veya Invisalign olarak çeşitlere ayrılır. Ek olarak, anormallikleri tedavi etmek için mini vida gibi yeni teknikler de kullanılabilir.

Ortodontik Tedavi Yöntemleri

Halk arasında genellikle metal diş teli olarak adlandırılan tıbbi ortodonti, en yaygın ortodontik tedavilerden biridir. Diş telleri, kalıcı dişlerin pozisyonunu erken aşamada düzeltmek, dişlerin yanlış hizalanmasından kaynaklanan sorunları önlemek için özellikle çocuklar ve gençler arasında popülerdir. Bununla birlikte diş teli, yetişkinlerde de giderek daha sık tercih ediliyor. En popüler ortodontik tedavi yöntemleri şunlardır:

Metal diş teli

Metal diş teli, dişleri hizalamak veya düzeltmek ve dişleri düzeltilmiş pozisyona yönlendirmek için kullanılan metal bazlı apareylerdir. Teller, braketler ve bantlardan oluşurlar. Diş teli, düzensiz diş pozisyonlarının düzeltilmesine, çenenin düzeltilmesine, çiğneme ve gülüş estetiğinin iyileştirilmesine yardımcı olur. Diş hekiminiz, diş yapısına bağlı olarak tedavi seçenekleri ve yöntemleri konusunda size rehberlik edecektir. Şeffaf diş teli

Şeffaf diş teli, metal diş tellerinden farklı olarak şeffaf braketler estetik bir ortodonti tedavi seçeneği sunar. Şeffaf diş telleri, dişleri istenilen kısımlara tıpkı metal diş teli gibi konumuna yerleştirir. Tek farkı daha estetik ve daha farkedilmez olmasıdır. Lingual diş teli Halk arasında diş arkasına yerleşen diş telleri veya görünmez diş teli olarak da adlandırılan lingual diş teli, metal diş tellerine popüler bir alternatiftir. Standart diş telleri gibi diş hekimi tarafından dişleri yeniden konumlandırma ve onarmaya yardımcı olabilmesi için tercih edilir. Lingual diş teli, dişlerin ön kısmı yerine arka bölümüne yerleştirilerek neredeyse farkedilmezlerdir. Invisalign şeffaf plak

Invisalign şeffaf plak kişiye özel olarak üretilir ve değiştirilebilir. Bu aparey, dişleri teller veya braketler olmadan düzeltmek için bir dizi çıkarılabilir hizalayıcı kullanır. Bunlar neredeyse görünmezdir ve tedavi sırasında rahatlıkla çıkarılabilirler. Dişleri veya diş etlerini tahriş edebilecek metal içermezler. Normal diş fırçalamaya ve hatta diş ipi kullanımına da izin verir. Baştan sona dijital sanal bir tedavi planı sunarak, tedavi başlamadan önce bile sonucu görmenizi sağlar. Hizalayıcılar

Hizalayacılar, özellikle de yetişkinlerin çok daha fazla tercih ettiği bir alternatif yöntemdir. Bunlar, dişlerinizi, diş tellerinde olduğu gibi hareket ettirir. Hizalayacılar da neredeyse görünmezdirler. Ayrıca braket veya metal teller, bu işlemde kullanılmaz. Damak genişletici

Bu apareyler, üst çene kemerinin genişlemesi için kullanılır. Çıkarılabilir diş telleri

Çıkarılabilir diş telleri, genellikle bir çeneyi uygun şekilde genişletmek veya ısırma pozisyonunu düzeltmek için karma dişlenme aşamasında kullanılır. Bükümlü dişlerin yani eksenleri birbirinden ayrılan dişlerin düzeltilmesi için uygun değildir.

Ortodontik Tedaviye Başlamak İçin En Uygun Yaş Ne Zaman?

Çocuğunuzu, ciddi çene ve diş şekil bozukluklarını fark ettiğiniz anda bir ortodontiste götürmeniz önerilir. Çocuğu erken dönemde uzmana götürmek, çocuğunuzu planlı ve başarılı bir ortodontik tedaviye hazırlamanıza yardımcı olur.

Ortodonti için en uygun yaş 8 yaşından, ergenlik öncesine kadardır. Ancak bu, 14 veya 18 yaşını doldurmuş kişilerin ortodontik tedaviden yararlanamayacağı anlamına gelmez. Yetişkinlerde ortodonti tedavisi, çocuklarda ortodontik tedaviye göre biraz daha uzun sürebilir. Ancak tedavi sonunda her yaştaki hasta, istenen sonucu elde edecektir.

Ortodonti Tedavisi Bursa

Ortodonti tedavisi süreci ortalama olarak 1,5- 2 yıl civarındadır. Diş teli kontrolüne 4-6 hafta aralığında belli dönemlerde mutlaka hekim kontrolüne gidilmelidir. Ortodonti tedavisinin aşamaları şu şekildedir;
Ortodonti Tedavisinde İlk Muayene
Ortodontist, ilk randevuda detaylı ortodonti muayenesi yaparak hastanın ortodonti tedavisine ihtiyaç duyup duymadığını belirler. Ortodontist, ortodonti tedavi süreci ve ortodonti tedavi maliyeti hakkında detaylı bilgi verir.
Ortodonti tedavisi işlemine başlamadan önce ağzınızda çürük diş olmaması, diş eti iltihaplarının, kanamalarının bulunmaması önemli ayrıntılardandır. Ortodonti tedavisi öncesinde diş hekiminize mutlaka dolgularınızı, diş taşı temizliğini yaptırmanızı öneririz. Unutmayın, hijyenik olarak kötü durumda olan ağız yapısında veya fırçalama beraberinde diş etlerinde kanama olan hastaların dişlerine braket yapıştırılması mümkün değildir.
Ortodonti Tedavisinde Planlama
Ortodontist, ortodonti işlemine uygunluğunuzu belirleyip detayları vererek ortodonti tedavisini planlama aşamasına geçer. Planlama aşamasında belirli verilerin toparlanması gereklidir. Ağzın iç-dış fotoğrafları
Çenenin alt-üst ölçüleri
Lateral sefalometrik (Yan kafa), hekim istediği takdirde, ön-arka kısım kafa filmi El-bilek filmi
Yukarıda belirtilen kayıtların toparlanması ortaya çıkan verilerle ortodontist randevunuzu vererek ortodonti tedavi sürecinize hız katacaktır. Tüm süreçlerde ortodontistinize destek vermelisiniz.

Ortodonti Tedavi Aşaması

Ortodonti tedavisinde merak edilen, ortodontiste sorulan önemli nokta ağrı hissedilip hissedilmediğidir. Canınızı yakacak derecede ağrılar hissetmezsiniz. İşlem ertesinde hafif düzeyde ağrı hissetmeniz olasıdır.
Ortodonti Tedavi Aşamasında Yapılan İşlemler Şu Şekildedir;

Braket destekli tedavi görüyorsanız, tedaviye genelde üst çeneden başlanır. Alt çeneye birkaç seans ardından geçilir. Ortodonti tedavisine başlandığında, ortodontistin seçimine göre bir ya da daha fazla azı dişinize tüp veya bant geçirilerek braketler yapıştırılır.
Braketlerin yapıştırılmasıyla arka teller takılarak küçük ligatür telleri veya elastik ligatürlerle braketlere bağlanma işlemi gerçekleştirilir.
Gerçekleştirilen tüm işlemlerle ortodonti tedaviniz başlamış demektir. Ortodontistiniz sonraki randevu tarihini belirleyerek dikkat etmeniz gereken noktalar konusunda sizi bilgilendirecektir.

Ortodonti Tedavisi ve Sonrası

Unutmayın; ortodonti tedavisi yukarıda belirttiğimiz aşama ve süreçten ibaret değildir. Tedavinin bitimi sonrasında gerçekleştirilen "pekiştirme tedavisi" adı verilen pasif tedavi sürecinin de olduğunu hatırlatmakta yarar vardır.

Uzm. Dt. Gökçen ŞAHİN - Bursa Ortodonti Kliniği

İster diş teli, isterseniz invisalign şeffaf plak tedavisi. İhtiyacınız olan en iyi tedaviyi, en kısa sürede tamamlıyoruz.

Neden Bizi Tercih Etmelisiniz ?

İster diş teli, isterseniz invisalign şeffaf plak tedavisi. İhtiyacınız olan en iyi tedaviyi, en kısa sürede tamamlıyoruz.

Bursa Ortodonti Tedavisi

Uzman Tedavisi
Tedavi ve planlamanızı uzman bir ortodontist tarafından alırsınız.
SonTeknoloji
Tedavi süresince son teknoloji dental ekipmanlar kullanılır.
Düzenli Randevular
Randevularınız size göre ayarlanıp, düzenli olarak sizlere hatırlatılır.
Etkili Tedavi
Etkili tedavi seçenekleri düzenli olarak gözden geçirelerek uygulanır.