Süt Dişlerinde Çürükler Ve Erken Çekimler
Süt dişlerinin düşme zamanına kadar olan süreçte, ağızda sağlıklı bir biçimde tutulabilmesi; dişsel çapraşıklıkların oluşumunun engellenmesinde oldukça önemlidir. Çürüklerin tedavi edilmemesi, kalıcı dişlerin yerleşeceği alanda yer kaybına sebep olmaktadır. Alttan gelen daimi dişler yer bulamadıklarından çapraşıklık oluşabilmektedir.
Yine zamanından önce yapılan süt dişi çekimleri, arkadaki daimi dişlerin öne doğru kaymasına ve diğer dişlerinin yerleşeceği alanın daralmasına neden olmaktadır.
Kötü Alışkanlıklar
Parmak emme, uzun süre yalancı emzik veya biberon kullanma, dil emme, dudak emme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar da diş ve çene yapılarında ortodontik bozukluklara neden olabilmektedir.
Genetik Faktörler
Özellikle çenesel bozukluğu olan bireylerde soy geçmişte benzer bir problemin olup olmadığı önemlidir. Diş eksiklikleri, dar üst çene, çapraşıklık problemleri de kalıtımsal olarak çocuğa geçebilmektedir. Bu durumda ortodontik sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz olmaktadır.
Yapılması gereken ise; çocuğu süt dişlenme döneminden başlayarak düzenli diş hekimi kontrolüne götürmektir.
Kulak Burun Boğaz Problemleri
Bademcik iltihabı, geniz eti varlığı, sürekli ağız solunumuna sahip çocuklarda, çene kemiklerinin şekillenmesinde ve diş sürmesi esnasında problemler oluşabilmektedir.